Menu Content/Inhalt
Hem Om Värmland
Om Värmland
Ny Frödingskulptur i Uppsala
Skrivet av Anders Edström   

Foto: Hans A OlofssonHos Värmlands nation i Uppsala hände något stort lördagen den 9 september, i samband med stadens kulturnatt. Då avtäcktes en Gustaf Fröding-skulptur utanför nationshuset av landshövding Kenneth Johansson. Skulpturen är utförd av Bror Hjort men inte förrän nu har en staty gjutits av gipsoriginalet, som kom till 1928 och länge funnits på Bror Hjorts hus i Uppsala. Skulpturens tillkomst har möjliggjorts tack vare många bidragsgivare, bland annat Wermländska Sällskapet i Stockholm. Medverkade gjorde även förste kurator Josefine Lindstedt, inspektor Lars Burman och Värmlandskören, som bland annat sjön ”Kung Liljekonvalje”. Resten av eftermiddagen och kvällen på nationen gick i Frödings tecken med flera programpunkter.

Läs mer...
 
Värmländskt öl i Stockholm
Skrivet av Anders Edström   

Foto: Wermlands BrygghusSedan maj 2013 bryggs det åter öl i Kristinehamn, något som inte gjorts sen 1957 då Kristinehamns Bryggeri köptes upp av Pripps, som sedan lade ner verksamheten. Det nya bryggeriet heter Wermlands Brygghus som startades av Hans Skan, som skriver så här på den innehållsrika webbplatsen: "Förr i tiden bryggde man öl på gårdarna runt om i Värmland. I egna brygghus. Nu tar vi upp den fina traditionen att brygga ett smakrikt och naturligt öl, utan krångel. En stolt hyllning till Värmland. Till skogarna, vattnet, järnet och inte minst människorna. Skål!"  Kapaciteten har ökat och under sommaren 2015 bryggdes mer än dubbelt så mycket öl jämfört med sommaren 2014. Värmländskt öl finns numera att köpa även utanför Värmland. Först ut i Stockholm är Löfbergs på Kungsgatan 3 (Wermlands Lättöl), The Bishops Arms på Bellmansgatan 12, starköl på tapp (Wermlands Ale & Wermlands IPA), Spritmuseum på Djurgården - restaurangen har fått Lättöl, Premiärbrygd och IPA på flaska. Det går också att köpa Wermlands Lättöl på ICA Globen, ICA Liljeholmen samt Cajsa Warg. På Värnlands nation i Uppsala kan man även dricka öl från Wermlands Brygghus. På Stockholm beer and whisky festival i Stockholm den 1-3 oktober är Wermlands Brygghus med.

 
Sällskapet besökte Uppsala i maj 2015
Skrivet av Anders Edström   

Det fanns mycket att uppleva när Wermländska Sällskapet gästade sin moderorganisation, Värmlands nation i Uppsala, lördagen den 25 april. Besöket inleddes på den värmländska ambassad som nationen kan liknas vid. Vi beskådade konst av Gustaf Fjaestad, Lars Lerin, Bengt Olsson och nationens förste kurator Johanna Sundqvist hälsade oss välkomna. I samband med lunchen i biblioteket berättade hon mer om nationens verksamhet. De har mer än 3.000 medlemmar, cirka 100 ämbetsmän varav de allra flesta arbetar ideellt till fromma för nationen och dess medlemmar. Nationen rymmer mycket verksamhet i sitt vackra nationshus ritat av Ragnar Östberg och invigt av kung Gustaf V, hertig av Värmland. Det är bibliotek, pubar, kör, danser m.m.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 9