Menu Content/Inhalt
Hem Om sällskapet Vad är Wermländska Sällskapet?
Vad är Wermländska Sällskapet?

I Wermländska Sällskapet samlas värmlänningar och dalslänningar för att arbeta för gemenskap och trevlig, berikande samvaro mellan medlemmarna. Det är det bästa sättet för värmlänningar i förskingringen att överleva i storstan. Så var det när sällskapet grundades 1816 och så är det alltjämt. I sällskapets stadgar (Läs sidan 1 och 2) uttrycks det högtidligt på följande sätt: ”Sällskapets ändamål är att befordra enhet, samband och ett otvunget umgänge mellan medlemmar från ovannämnda landskaper...” Med andra ord gäller det att ha skôj, och skôj blir det alltid när värmlänningar kommer samman.

Vi börjar året med en nyårsgudstjänst med vacker sång och musik i någon av Stockholms kyrkor. Vi inbjuder intressanta personer, ofta från Värmland, till programkvällar med föredrag, uppläsningar m.m. kring våra värmländska intressen. Inte sällan förekommer musikaliska inslag.

Bordets fröjder ingår förstås som ett genuint inslag i verksamheten. En Luciafest med julbord äger rum i början av december och en vårfest hålles på Skansen. Vår högtidsdag är Lucia, som vi firar med en stor högtidlig och uppsluppen bal med musik, sång och dans.

Wermländska sällskapets lucia 2005 spelar violin med sin far

Wermländska Sällskapet stödjer främst unga värmlänningar, och studerande ungdomar, genom att årligen dela ut stipendier. Det kan vara inom kulturens olika områden – musik, sång teater eller liknande. Sällskapet deltar dessutom i valet av Årets Värmlänning, som tar emot sin utmärkelse och en penningsumma under vår Luciabal. Förtjänta personer som gjort stora insatser för den värmländska kulturen belönas med ett kulturstipendium och medverkar vid sällskapets årsmöte.

Vi är cirka 800 medlemmar som har trevligt tillsammans och vi vill gärna bli fler!