Menu Content/Inhalt
Hem Om sällskapet Direktionen på Ekshäradsgården
Direktionen på Ekshäradsgården

Foto: Hans OlofssonEkshäradsgården på Skansen i Stockholm blev platsen för Wermländska Sällskapets direktionsmöte den 28 maj 2012, när syrénbuskarna blommande utanför knuten på den vackra röda mangårdsbyggnaden från Värmland. I köket värmde den öppna spisen och på bordet spred en taserudsljusstake trivsamt sken vid det stora slagbordet. Direktionen ville genom detta besök bese den värmländska gården och där inspireras till kloka tankar angående direktionens arbetsformer och det stundande 200-årsjubileet.

Wermländska Sällskapet bidrog till kostnaderna när gården flyttades från Norra Skoga, Ekshärads socken, till Skansen där den byggdes upp och kunde invigas under storståtliga former 1954 då biskopen i Karlstad, hovsångerskan Helga Görlin, landshövdingen m.fl. var hedersgäster. Sedan dess har många tillställningar hållits uppe i den vackra salen på övre våningen, men tyvärr gör brandskyddsregler att numera endast fem (!) personer samtidigt får vistas på övre våningen och därmed blir det svårt att arrangera något där. Tidigare hade också sällskapet sitt arkiv på vinden i huset.

I samband med mötet berättade Margareta Åhrling, som under lång tid varit engagerad för Ekshäradsgården, om livet på gården. Det lät uppföras av kronolänsman Jan Olof Pallin på 1820-talet och var den första tvåvåningsbyggnaden i socknen, med stora vackra fönster och rörspisar eller kakelugnar i varje rum, vilket är ett tecken på välstånd. I förstugan och köket är väggarna marmorerade och ger ett ståtligt intryck. På nedre plan finns bland annat tingssalen där brott i bygden avhandlades. Där står ljusstakarna kvar på bordet i mitten liksom den Heliga Skrift.

Det är synd att inte fler värmlänningar får möjlighet att uppleva den vackra gården och dess fina inredningar och vara det centrum för landsmän som det har varit och borde vara. Kanske kan det ändras en dag. Under juni månad står i alla fall delar av huset öppet för allmänheten och under jultid är köket öppet och visar ett traditionellt julbord som det såg ut förr. Läs mer om Ekshäradsgården här. På Skansen har även Gershedens Folkets hus i Ransäter bevarats. Läs mer om det här.

 Foto: Anders Edström

Foto: Hans Olofsson