Menu Content/Inhalt
Hem Om Värmland Sällskapet besökte Uppsala i maj 2015
Sällskapet besökte Uppsala i maj 2015
Skrivet av Anders Edström   

Det fanns mycket att uppleva när Wermländska Sällskapet gästade sin moderorganisation, Värmlands nation i Uppsala, lördagen den 25 april. Besöket inleddes på den värmländska ambassad som nationen kan liknas vid. Vi beskådade konst av Gustaf Fjaestad, Lars Lerin, Bengt Olsson och nationens förste kurator Johanna Sundqvist hälsade oss välkomna. I samband med lunchen i biblioteket berättade hon mer om nationens verksamhet. De har mer än 3.000 medlemmar, cirka 100 ämbetsmän varav de allra flesta arbetar ideellt till fromma för nationen och dess medlemmar. Nationen rymmer mycket verksamhet i sitt vackra nationshus ritat av Ragnar Östberg och invigt av kung Gustaf V, hertig av Värmland. Det är bibliotek, pubar, kör, danser m.m.

 

Därefter gick vi upp till universitetsbiblioteket Carolina Rediviva där nationens inspektor, tillika överbibliotekarie på Carolina, hälsade välkommen och betonade att vi skulle få komma in i de inre salarna som annars endast är öppna för celebra gäster som ambassadörer m.fl. Vi inledde dock i den öppna samlingen där många rariteter går att studera. På Charta Marina som visar en detaljerad kartbild över norra Europa, tryckt i Venedig 1539, kan man bland annat se Vermelandia och orter som Holmedal, Arvika och Stavnäs, även om stavningen är annorlunda. Förste bibliotekarie Krister Östlund bjöd sedan på en kort, livfull berättelse om Silverbibeln från 500-talet, 50 år efter romarrikets fall. Det är en översättning av evangelierna till det germanska språket gotiska. Pärmarna i silver lät Magnus Gabriel De la Gardie tillverka, men det är inte anledningen till att den kallas silverbibeln, kunde Östlund berätta. Det beror däremot på att den är skriven med bläck som innehåller silver, på purpurfärgat pergament som numera bleknat betydligt.Boksalen på Carolina Rediviva Foto: H Olofsson

Två trappor upp i det stora huset fick vi bese den mycket vackra boksalen med stora kristallkronor och väggar med ljusgrå, väggfasta bokhyllor med vackra bokband. Vi instruerades att iaktta försiktighet och inte röra några böcker. Krister Östlund hade passade nog tagit fram några böcker med värmlandsanknytning såsom en gammal inskrivningsmatrikel från Värmlands nation från 1600-talet och en bok som tillhört Gustaf Fröding som flitigt gjort marginalanteckningar i boken. Överbibliotekariens arbetsrum fick vi också besöka och han berättade bland annat om sista april, Valborgsmässoafton, då biblioteket med dess balkong är världens centrum kl. 15.00. Då står universitetets rektor där och vinkar med studentmössan till närmare 10.000 personer nedanför. Då har våren kommit till Uppsala och man får sätta på sig studentmössan. Det är en tid på året när den gamla studentstaden gör sig bäst.

Lunch på Värmlands nation Foto: H OlofssonDen gamla universitetsbyggnaden Gustavianum stod sedan på programmet. Där fanns mycket att bese såsom den anatomiska teatern uppe i tornkupolen och det dryckeshorn som Erik Gustaf Geijer fick i present av studenterna vid sitt bröllop. Mycket universitets- och studenthistoria fick vi oss också till livs. Sedan var det skönt att vila benen och begrunda allt som vi fått uppleva under intagande av en kopp kaffe med dopp på Värmlands nation.

Anders Edström