Menu Content/Inhalt
Hem Om Värmland
Om Värmland
Göthiska förbundet 200 år
Skrivet av Anders Edström   

Det numera lite slitna hälsningsordet ”hej” är i vår tid kanske den mest uppenbara följden av Göthiska förbundets verksamhet, grundat av i huvudsak värmlänningar i Stockholm för 200 år sedan, den 16 februari 1811. Det var oerhört betydelsefullt under sin samtid. Förbundet förespråkade ett nationellt kulturarv, återuppväckte forntiden, utvecklade fornforskningen och lade grunden för den moderna arkeologin. Allt hade sin grund i en kamratkrets från Värmlands nation i Uppsala.

 

 

Läs mer...
 
Värmländsk kokbok 100 år
Skrivet av Anders Edström   

 

Recept på Värmlandskakor och värmländska bakelser finns bland annat i boken ”Bidrag till praktisk kokbok”, som utgavs 1911, tryckt hos Karlskoga accidenstryckeri. Recepten är ”dels samlade, dels utarbetade av” Sigrid Jönsson och Leonore Rystedt, som var lärarinnor i huslig ekonomi vid Karlskoga praktiska skola. Boken har tillhört en släkting till mig - Vendla Lönnqvist (född Jarlén) från Karlskoga. Hon var elev på Karlskoga praktiska läroverk där hon bland annat lärde sig husliga sysslor.

Läs mer...
 
Stockholms stadshus en värmländsk symbol
Skrivet av Anders Edström   

Stockholms stadshus är Ragnar Östbergs (1866-1945) mest kända byggnad, vilken har blivit en symbol för Stockholm med sitt magnifika läge vid vattnet. Byggnader som ritats av Ragnar Östberg har det skrivits en del om, men inte så mycket om hans person. Nu har en nästan fem kilo tung bok på närmare 600 sidor, stor som en familjebibel, utkommit: ”Stockholms stadshus och arkitekten Ragnar Östberg” (Natur & Kultur), skriven av docenten Ann Katrin Pihl Atmer.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa > Sista >>

Sida 5 av 9