Menu Content/Inhalt
Hem Om Värmland
Om Värmland
Kunskapstest om Värmland
Skrivet av Anders Edström   

Var ligger Picassostatyn? Vilken kung är Karlstad uppkallad efter? Hur var Selma Lagerlöf och Esaias Tegnér släkt? Dick Harrisson har kommit fram till Värmland i sin resa genom Sveriges landskap. Testa här och se vad Du kan om Värmland.

 
Scanias första buss såldes till Värmland
Skrivet av Anders Edström   

För 100 år sedan, den 17 oktober 1911, levererades den första bussen till Nordmarkens Automobiltrafik Aktiebolag i Årjäng. Det var den första omnibussen som det nyligen fusionerade Scania och Vabis byggde och allt talar för att det var den allra första svenskbyggda bussen. Scania i Malmö byggde det kedjedrivna chassiet medan Vabis i Södertälje stod för motor och kaross.

Läs mer...
 
Älgå kyrka och Ahlgrensson i understreckare
Skrivet av Anders Edström   

Värmländska konstyttringar avhandlas i en understreckare i Svenska Dagbladet den 18 augusti 2011. "Karakteriserande begrepp kan lätt ställa sig i vägen för betraktaren. För att nå fram till det unika uttrycket hos exempelvis ett par flygande änglar i Älgå kyrka utanför Arvika måste man gå bortom de generella bestämningarna." I sin artikel betraktar Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor i kostvetenskap vid Stockholms universitet, även Björn Ahlgrenssons målning ”Storkyrkobrinken”, som finns på Rackstadmuseet. Läs artikeln här.

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa > Sista >>

Sida 6 av 9