Menu Content/Inhalt
Hem Om Värmland
Om Värmland
Ny bok om EG Geijer som översättare av Shakespeare
Skrivet av Anders Edström   

Erik Gustaf Geijers gärning var så mångsidig att man ofta glömt bort hans Macbeth-översättning från 1813 - den första Shakespearepjäsen tryckt på vårt språk. Boken Macbeth 1813 presenterar inte bara Geijers banbrytande översättning, utan också avsnitt om hans liv och gärning, och Shakespearepjäsernas öden i Sverige på hans tid. I ett kapitel samlas allt Geijer skrev om Shakespeare - dramatikern som förblev viktig för honom genom åren. Det finns också ett avsnitt om Geijer och Shakespeare under 2000-talet. Läs mer om boken och Geijersamfundet här. Köp boken här.

 
Stor värmlänning har gått ur tiden
Skrivet av Anders Edström   

Prästen och forskaren Carl Henrik Martling är en av de allra mest produktiva värmländska författarna och har skrivit ett 80-tal böcker med kyrkliga teman. Tisdagen den 29 augusti 2017 gick han ur tiden 92 år gammal. I slutet av sin levnad bodde han i Stockholm. Han var en bildningsgigant och en god värmländsk berättare och hade mycket på sin meritlista, bland annat kyrkoherde i Fryksände, docent, överhovpredikant, hedersledamot av Värmlands nation i Uppsala, vinnare av flera biskopsval utan att bli utnämnd m.m. Jag hade glädjen att intervjua honom för ett antal år sedan och det mötet återkommer jag ofta till i tanken. Intervjun följer här.

Läs mer...
 
Ny bok om Karlstads domkyrka
Skrivet av Anders Edström   

Nu har boken om Karlstads domkyrka kommit. Boken presenterar domkyrkan och dess historia, genom bland annat bränder i staden och samhällets förändringar. I boken ingår också en cd med musik framförd på den nyrenoverade orgeln. Författare är den förre domprosten och docenten Harry Nyberg. Läs mer om boken här. Läs en artikel om boken här.

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa > Sista >>

Sida 3 av 9