Menu Content/Inhalt
Hem Om Värmland
Om Värmland
Radioarkivet Värmland
Skrivet av Anders Edström   

Radioarkivet Värmland innehåller mycket intressant. Bland annat kan man få lyssna till när Melker Thorstensson från Högboda berättar. Han var ett original, en levnadskonstnär och liftade omkring i Värmland. Diktaren Gunnar Ehne finns även med bland programmen här.

 
Lär dig värmländska
Skrivet av Anders Edström   

Fil. hedersdoktorn och dialektkännaren Knut Warmland ger här en snabblektion i de värmländska dialekterna och deras egenheter. Läs mer här.

På denna webbplats kan man lyssna på värmländska och lära sig. "Lär dig fatta vad alla charmiga värmlänningar egentligen menar. Genom att lyssna på de vanligast förekommande värmländska orden inlästa av värmländska profiler lär du dig både att förstå och prata värmländska. Ta till dig nya favorituttryck och imponera på dina vänner genom att välja ett ord eller en värmlänning." Läs mer här.

 
Region Värmlands rapport om värmlänningars in- och utflyttning
Skrivet av Anders Edström   

Region Värmland har gjort en rapport om befolkningsläget i Värmland. Varifrån kommer de som flyttar till Värmland? Vart flyttar de som lämnar landskapet? Varför flyttar man och vilka är det som flyttar, är andra frågor som diskuteras i rapporten. Mellan 2001 och 2010 gick den enskilt största flyttströmmen från Värmlands län till och från Göteborg, närmare 6500 flyttade till Göteborg. Under samma period flyttade 4413 värmlänningar till Stockholm. Man frågar sig hur många av dem som är medlemmar i Wermländska Sällskapet? Samtidigt har 3177 stockholmare flyttat till Värmland, eller är det kanske värmlänningar som lämnat hembygden och sedan ångrat sig? Läs hela rapporten här.

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa > Sista >>

Sida 4 av 9